Armenië wordt beschouwd als een van de oudste wijnlanden ter wereld, met een geschiedenis die meer dan 6.000 jaar teruggaat. Volgens de legende plantte Noach, nadat hij met zijn ark op de berg Ararat strandde, de eerste wijnranken op Armeense bodem. Archeologische vondsten bevestigen dit rijke wijnverleden.
Armenië, in de Zuidelijke Kaukasus, is het oudste Christelijke land ter wereld. Ondanks deze indrukwekkende geschiedenis en tientallen oeroude, inheemse druivenrassen is Armenië een vrijwel vergeten wijnland. De geschiedenis en de vele inheemse druivenrassen maken Armenië een uniek wijnland. In de Westerse wereld zijn deze wijnen erg schaars. De recentelijke investeringen in de Armeense wijnbouw bevorderen de kwaliteit en geven de wijnen meer internationale erkenning en beschikbaarheid.
De oudste wijnkelder is in 2011 gevonden nabij Areni, in het zuiden van Armenië tegen de grens met Iran. Deze wijn producerende faciliteit uit het Kopertijdperk dateert van zo’n 6.000 jaar geleden. Een wijnpers, kruiken in de grond, kelken en druivenpitten bewijzen dat de regio behoort tot één van de oudste wijnregio’s. De gevonden pitten van druivenrassen zoals Voskeat en Makhali, worden nog steeds verbouwd. De wijn werd waarschijnlijk gebruikt voor ceremonies want de opgravingen zijn vlak bij begraafplaatsen gevonden.
De druiven werden in bassins van klei met de voeten getreden alvorens de most werd overgegoten in kruiken van klei waarin het fermentatieproces plaatsvond. Vervolgens werd de wijn bewaard in potten onder de grond waar het donker was en de temperatuur constant. Tot aan de veroveringen van de regio door de Perzen behoorde wijn tot het dagelijkse leven.
Armeens terroir: Extremen in wijnbouw
Belangrijkste wijnregio’s
Inheemse Druivenrassen
Armenië telt ruim 400 inheemse druivenrassen, waarvan er enkele internationaal naam maken:
Armenië is een land van hoogtewijnen en vulkanische bodems. De wijngaarden liggen op grote hoogtes, tot wel 1.700 meter, wat zorgt voor intense temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Dit verlengt de rijpingsperiode van de druiven en geeft de wijnen hun frisse zuren en diepe aroma’s. De extreme omstandigheden – met zomers tot +40°C en winters van -25°C – maken de wijnbouw uitdagend, maar ook uniek.
Traditie & innovatie
Hoewel Armenië een eeuwenoude wijntraditie heeft, is de moderne wijnbouw nog in opkomst. De politieke en territoriale geschiedenis van Armenië is eeuwenlang behoorlijk tumultueus geweest. Sinds 1991 is Armenië een onafhankelijke republiek en is de rust redelijk wedergekeerd. De wijnbouw heeft geleden onder deze instabiliteit.
Versnipperde kleine wijngaarden, individuele wijnmakers die machines en technieken uit het Sovjet-tijdperk gebruiken, krijgen nu serieuze concurrentie en inspiratie van de grotere wijnhuizen die kiezen voor moderne wijnbouw technieken. Traditionele technieken, zoals vergisting in karassen (klei-amforen) die in de grond worden begraven, worden nu gecombineerd met moderne methoden zoals macération carbonique.
Armeense wijn ontdekken
Vandaag de dag herontdekt Armenië zijn wijnidentiteit en maakt het land naam met elegante, expressieve en karaktervolle wijnen. Wil jij de unieke smaken van Armenië ervaren? Ontdek onze zorgvuldig geselecteerde Armeense wijnen en proef de rijke geschiedenis in je glas!